Sudoku Cursussen

Met mijn diverse Sudoku cursussen leert u begrijpen waarom één of meer oplosmethoden u helpen om de unieke oplossing van een Sudoku puzzel op een gestructureerde manier logisch af te leiden.

Stap-voor-stap worden deze krachtige oplosmethoden met behulp van een voorbeeld Sudoku op een heldere manier uitgelegd. Met een aantal van deze oplosmethoden gaat u praktijkervaring opdoen met behulp van de oefen Sudoku’s van de cursus zelf, of door het bestellen van extra oefen Sudoku’s. Elke oefen Sudoku bevat een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing hiervan logisch af te leiden.

 • Het oplossen van een Sudoku voor Beginners - Deel 2

  Sudoku Cursus 2

  De Sudoku cursus “Het oplossen van een Sudoku voor Beginners – Deel 2 (met de juiste hoeveelheid informatie)” is bij uitstek geschikt voor die Sudoku liefhebbers, die inmiddels ervaring hebben gekregen met een systematische aanpak om de unieke oplossing van een Sudoku logisch te kunnen afleiden. Wellicht hebt u deze ervaring opgedaan met behulp van mijn cursus 01 SCNL: “Het oplossen van een Sudoku voor Beginners – Deel 1 (vanaf het begin)”.

   

  In deel 2 leert u begrijpen hoe je met de juiste hoeveelheid informatie de unieke oplossing van een Sudoku logisch kunt afleiden en leert u ook begrijpen waarom dit een logische en systematische manier is om het zo te doen.

   

  In feite betekent dit dat je het aantal mogelijke velden in een groep (= rij, kolom en blok) van een nog ontbrekend kandidaatcijfer door logisch redeneren terug moet brengen tot twee mogelijke velden, of tot drie mogelijke velden in een blok die in één rij of één kolom liggen. Het uiteindelijke doel is om dit aantal terug te brengen tot slechts één veld voor een zuivere enkelvoudige cijfer.

   

  Eerst wordt uitgelegd wat een standaard 9 bij 9 Sudoku is, met de bijbehorende begrippen en omschrijvingen hiervan. Vervolgens leert u stapsgewijs hoe een Sudoku systematisch op te lossen met de juiste hoeveelheid informatie. We beginnen systematisch met het cijfer 1 te analyseren in welke blokken dit cijfer nog ontbreekt, maar in principe kan je met elk willekeurig cijfer deze analyse beginnen. Voor een dergelijke analyse worden de negen blokken aangeduid met de letters a t.e.m. i. Als we met het cijfer 1 geen nieuwe cijfers meer logisch kunnen afleiden gaan we verder met het cijfer 2, enzovoorts.

   

  Als tweede oplosmethode wordt de scantechniek uitgelegd. Voor een blok waarin nog het te analyseren cijfer ontbreekt worden de blokken, die elkaar beïnvloeden, zoals dat in het begin van deze cursus is uitgelegd, gescand op de aanwezigheid van dit cijfer. Een geslaagde scan levert weer de juiste hoeveelheid informatie op. Hetzelfde geldt voor rijbeïnvloeding en kolombeïnvloeding.

   

   

  Elke methode wordt apart uitgelegd met behulp van een voorbeeld Sudoku. Ook wordt de uitgelegd waarom u een andere methode – de brute kracht methode – juist niet moet gebruiken.Als extra zijn oplostips toegevoegd op basis van het herkennen van een aantal patronen van velden (J-patroon, L-patroon en T-patroon). (zie voorbeeldplaatje van het T-patroon).

   

  Tenslotte kunt u de geleerde methodes gaan oefenen met als extraatje een uitdagende Sudoku variatie met negen verschillende letters, die een betekenis woord in één van de groepen vormen. Ook bevat deze cursus vijf extra oefen Sudoku’s, elk met een mogelijke stap-voor-stap aanpak om de unieke oplossing logisch af te leiden., Met deze Sudoku’s kunt u de methode betreffende de juiste hoeveelheid informatie, de scanmethode en combinaties van deze twee methodes oefenen. Om u daarbij te helpen bevat deze cursus aan het eind een grote versie van elke oefen Sudoku van deze cursus, om te printen voor uw oefening.

   

  Na afloop van deze cursus bent u in staat om eenvoudige en iets moeilijker standaard Sudoku’s op te lossen.

   

  Om een indruk van deze cursus te krijgen kunt u de cursusinformatie downloaden onderaan deze pagina.

  Bestelcode 02 SCNL: € 15,00, incl. BTW - 240 pagina’s.

  Bestelcode 02 OSNL: € 4,75, incl. BTW

   

  Wilt u nog meer oefenen dan kunt u een Sudoku E-boek met 20 oefen Sudoku via de SHOP bestellen. Ook zijn weer de grote versies van de puzzels toegevoegd om te printen.

   

   

  Bestelcode Overzicht Sudoku Variations Cursussen Prijs
  01 SCNL Het oplossen van een Sudoku vanaf het begin € 19,50
  01 SCINL Het oplossen van een Sudoku vanaf het begin – interactieve versie € 29,50
  02 SCNL Het oplossen van een Sudoku met de juiste hoeveelheid informatie € 15,00
  03 SCNL Sudoku oplostechnieken voor beginners, gevorderden en professionals € 17,50
  04 SCNL Het oplossen van een X-Doku € 6,50
  05 SCNL Het oplossen van een VierBlokkenDoku € 6,50
  06 SCNL Het oplossen van een Sudoku met rechthoekige blokken € 6,50
  07 SCNL Het oplossen van een Sudoku met onregelmatig gevormde blokken € 6,50
  08 SCNL Het ontwerpen van een eigen Sudoku met een unieke oplossing € 7,50
  01 OSNL 30 Oefen Sudoku’s bij de cursus 01 SCNL en 01 SCINL € 4,75
  02 OSNL 10 Oefen Sudoku’s bij de cursus 02 SCNL € 4,75
  03 OSNL 30 Oefen Sudoku’s bij de cursus 03 SCNL € 4,75

   

   

  download de cursusinformatie van cursus 02